medlem-sci-90

Sist oppdatert
2/5 - 13

TROFÉMONTASJE
 Alt innen utstopping av fugl, dyr, dyrehoder og fisk

Ringen 1 – 2388 Brumunddal
Tlf / fax: + 47 62 34 25 28 - Mobil: + 47 906 64 441
E-post:
post@trofemontasje.no
measurer-bakg-91

TROFÉBEHANDLING I AFRIKA

Vi vil med dette komme med noen gode råd og tips om hvordan Dere skal behandle Deres troféer som Dere skyter i Afrika. Over 95 % av jegerne som har vært i Afrika ønsker å få stoppet ut det viltet de skyter for å ha noe på veggen hjemme, slik at de kan skryte av sine troféer til venner å bekjente i festlig lag. Det viltet Dere møter på der nede er en del forskjellig fra det viltet som Dere er vant til å jakte på her hjemme. De fleste artene der nede har en meget tynn pels med korte hår som lett skades ved den minste feilbehandling, og de fleste av dem har lange tynne horn som kan brekke eller skades ved feil håndtering. Slike skader på skinn og horn er vanskelig å skjule når troféet skal stoppes ut. Derfor er det meget viktig at Dere tenker på troféet før Dere starter jakta.

For at turen skal bli vellykket er det også en del forberedelser som må gjøres før man kan innføre jakttroféer fra utlandet til Norge. For å laste ned en utskriftvennlig versjon av disse råd og tips, følg denne linken.

  • 1.
  • Glem alt hva Dere har lært om skuddplassering på dyr her hjemme. I Afrika skal alle dyr skytes i bogen for å knuse mest mulig bein, ikke i lunge og hjerteregionen som vi gjør her hjemme for å få minst mulig skuddskadet kjøtt. Selv de minste antilopene er meget hardskutte, slik at de løper veldig langt med et lunge eller hjerteskudd, og de kan bli vanskelig å finne i den tette bushen som er der nede. Husk at hvis trackerne finner blod etter påskutt vilt, må jegeren betale troféavgift for dyret selv om det ikke blir funnet.
  • 2.
  • Skyt aldri avlivingsskudd på hode eller hals på dyr som skal stoppes ut. Mange jegere har ødelagt et fint trofé i dette øyeblikket. Skyt bogskudd, for her nede er det troféene som Dere betaler for, ikke kjøttet som Dere er vant til her hjemme. Stikk heller ikke dyrene, det kommer ikke ut noe blod, det eneste Dere oppnår er å ødelegge halsskinnet på Deres trofé.
  • 3.
  • Ikke slep dyrene på bakken, da dette vil ødelegge den fine pelsen på dyret. Sørg for at hjelpemannskapene bærer dyret slik at hode, hals og horn ikke berører bakken. Når Dere kommer til bilen er det også meget viktig at dyret ikke bare blir slengt opp i planet på bilen. Legg under presenning eller lignende og pass på at hornene ikke ligger å gnager på noe på planet. Hvis dyret blir liggende rett på planet kan pelsen bli skadet, og hvis det er rust på planet og den blir overført til lyse partier på dyret lar det seg ikke vaske av. Bind dyret fast på planet slik at det ikke slenger rundt omkring og blir skadet. Husk at det er meget dårlige ”veier” som det kjøres på der nede. Legg også noe over dyret slik at det ikke blir liggende direkte i sola.
  • 4.
  • Når Dere kommer til leiren og dyret skal flåes, må De fortelle skinnerne hva slags montasje De ønsker før flåingen starter. Følg nøye med skinnerne slik at de gjør den jobben som de er betalt for å gjøre. Sørg for at ørene blir flådd helt ut og at leppene og nesen blir spaltet ut. På dette punktet syndes det mye i Afrika, med det resultat at det kommer tilbake en del skinn med sure ører og skader pga. det slurves under flåingen og saltingen. Man er avhengig av at finsaltet kommer til over alt på skinnene for å få et perfekt resultat.
  • 5.
  • Det er også meget viktig at Dere tar noen gode bilder som viser hornene på dyret, for det kan skje at merkingen blir forbyttet når hornene er til packing og dipping. Alle troféer blir målt opp i antall tommer, skriv ned tallene for Deres troféer slik at De kan kjenne igjen dem hvis det oppstår noen problemer av noen art med merkingen. Det er også en fordel å merke skinnene ved å prege inn et nr. bak på ryggen på skinnet med en syl eller en annen spiss gjenstand som kan stikkes gjennom skinnet. Hver jeger har sitt eget nr. som han preger inn på skinnet så langt bak på ryggen som mulig. Stol ikke på merkingen som personalet der nede utfører. Jeg vet at det har skjedd at merkingen er blitt forbyttet innad i gruppen, og jeg har hørt rykter om at det er blitt stjålet fine skinn der nede når de er vært til packing og dipping hos useriøse taxidermist-firmaer, slik at det er kommet et annet skinn til Norge enn det jegerne har skutt.
  • 6.
  • Dere vil også sikkert få et tilbud om utstopping av Deres troféer der nede til en billigere pris enn hva Dere får her i Norge. Men husk da på følgende ting:
     
  • Det finnes mange firmaer der nede som gjør en meget elendig jobb, og det er en del seriøse som leverer et brukbart arbeide. Sørg for å velge et seriøst firma som utfører et bra arbeide.
     
  • Husk at hvis De velger å få montert Deres troféer i Afrika blir det en stor kasse som skal sendes til Norge, slik at det blir flere tusen kroner i fraktutgifter. Det er også toll og moms på ferdige troféer. Det er ingen toll eller moms på saltede skinn og horn, det betales bare moms på packing, dipping og fraktutgifter. Troféene kan sendes samlet i en liten kasse for hele gruppen til en rimelig penge, hvis skinnene skal monteres i Norge. Den totale prisen som De må betale for å få troféene på veggen blir ikke noe billigere ved at arbeidet utføres i Afrika.
     
  • Hvis De ønsker å få Deres troféer montert i Afrika må De passe på å få en skriftlig avtale med taxidermistfirmaet der nede for avtalt arbeide, pris, betalingsmåte og fraktinstruks. Hvis dette ikke er i orden kan De få hakeslipp når troféene kommer til Norge.
     
  • De må også registrere Dem som importør hos Mattilsynet, og søke Mattilsynet i god tid før troféene kommer til Norge, slik at De har de nødvendige innførseltilatelser på de dyrene som de ønsker å innføre. Dette blir i varetatt av Trofémontasje hvis alle skinnene kommer samlet til Norge.

 

 

Hvis De følger disse enkle regelene over trofébehandling er det stor sjanse for å komme tilbake til Norge med fine troféer, som De kan være stolt av. Dette er ting som de fleste lokale medhjelperne Dere har med Dere i Afrika kan, men de er ikke alltid så nøye på å utføre det riktig. Hvis De gir uttrykk for at De kan å behandle troféer og sier i fra hvis noe gjøres galt, vil som regel de lokale medhjelperne gjøre sitt beste for at Deres troféer skal bli tatt godt vare på. Men de trenger noen som følger dem opp og “holder dem i ørene”.

Legg merke til hvor langt bak på dyret skinnet kappes når det skal monteres en bogmontasje av et dyr, og at det ikke skal kuttes opp i strupen.

Ta med Dere denne lærdommen hjem til Norge, slik at De vet hvordan det skal gjøres når Dere skyter dyr her i Norge som skal stoppes ut. Vi har hatt mange staute jegere her på verkstedet som nesten har tatt til gråten når vi forteller dem at vi desverre ikke kan få montert deres drømmetrofé pga. at skinnet er kappet for kort, hunder som har bustet, slepeskader på hodet, kuttet opp strupen, sure skinn osv. Husk at riktig trofébehandling også gjelder i Norge. Her hjemme skal ikke hodene flåes ut. Det bør levers til oss samme dag det er skutt, eller legg det i fryseren snarest mulig.

Vi vil med dette ønske Dere skitt jakt!

 

For å laste ned en utskriftvennlig versjon av denne beskrivelsen: Klikk her!

WEB-DESIGN:

Copyright © 2007 Trofémontasje